Je to agrese, musíme chránit naši bezpečnost

To, že byl útok ve Vrběticích proveden příslušníky speciální jednotky zpravodajské služby, je v podstatě vojenské napadení. Musíme se proti tomu razantně postavit a chránit naši bezpečnost.

Ne, že by mě ta zpráva nepřekvapila, ale není to pro mě šok. Rusko sleduji dlouhou dobu a vidím, jak se tam situace vyvíjí. Beru to jako kontinuitu. Rusko se takhle v poslední dekádě chová. Mělo by to sloužit jako vystřízlivění pro řadu našich politiků, kteří si stále ještě mysleli, že tomu tak není.

Akce vedena příslušníky speciální jednotky vojenského zpravodajství proti civilnímu zařízení suverénního státu je aktem otevřené agrese a nebojím se říct státního terorismu. Proti tomu se musíme velmi razantně postavit a chránit naši bezpečnost. 

Rozkolísání a nedůvěra

Jsem přesvědčen, že jedním z cílů je znejistit a znevěrohodnit všechno, co se děje kolem nás. Zároveň rozkolísat zemi, ve které má Rusko bezpečnostní zájem. Pak se zde snadno rozsévají dezinformace a emoce, a z těch se potom velmi snadno získává vliv.

Je naprosto jasné, že sklad ve Vrběticích nebyl žádným vojenským zařízením státu, který by byl v konfliktu s Ruskem. Byl to civilní zařízení. Proti takovému dvě suverénní země nepoužijí takovou aktivitu. To je z kategorie špatných filmů nebo z kategorie zemí, které jsou spolu v konfliktu.

Jednotka GRU 29155 o níž se zmínil v souvislosti s Vrběticemi předseda vlády Babiš je speciální oddíl, jehož příslušníci mají – řečeno filmovou terminologií – povolení zabíjet. Není to fikce, je to bohužel realita. V mezinárodních vztazích v civilizovaných zemích, zvlášť mezi zeměmi, které spolu nejsou ve válečném stavu, a naopak na oficiální úrovni deklarují vůli spolupracovat, je něco takového naprosto nemyslitelné.

Společně doma i v zahraničí 

Jsem přesvědčen, že i v NATO to bude silné téma s jasnou odezvou. I tady se ukazuje, jak je dobré být dobrým spojencem. Nikdy nevíme, kdy budeme solidaritu a podporu potřebovat.

Je zřejmé, že konkrétní a detailní důkazy o zpravodajských zjištěních se z objektivních důvodů nedozvíme. Je to věcí důvěry v instituce a jejich představitele. A pokud si mám vybrat mezi důvěrou v plukovníka ve výslužbě Putina a ve (stále ještě) plukovníka Koudelku, mám jasno.

Měli bychom se také podívat na všechny zvažované projekty, které s Ruskem máme, a zvážit bezpečnostní dimenzi. Tohle je rozhodně naprosto nepřátelský akt, který nemůžeme ignorovat.

Petr Pavel

Armádní generál ve výslužbě, bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a předseda vojenského výboru NATO. Dnes se věnuje přednáškám a besedám s občany a s cílem dále pomáhat posilovat českou společnost, aby byla soudržná a nerozdělovali ji vnitřní konflikty, založil spolek Pro bezpečnou budoucnost.

#spolusilnejsi