Generál Pavel navštívil obce postižené tornádem

O víkendu uplyne měsíc od chvíle, kdy na jihu Moravy udeřilo tornádo. Místní od té chvíle bez přestávky bojují s jeho následky. Ve středu mezi ně přijel i generál Petr Pavel.

„Bezprostředně po úderu tornáda mi dávalo největší smysl zapojit se hlavně do pomoci na dálku. Teď po měsíci jsem se chtěl ale sám přesvědčit, jak to na místě vypadá, co lidé dál potřebují a jak funguje jejich komunikace s veřejnou správu na lokální i celostátní úrovni,“ řekl generál Pavel.

V Moravské Nové Vsi se nejprve setkal se Zlatou Maděřičovou. Její rodina se snaží dát do pořádku zničený dům a penzion. Navzdory složité situaci navíc fungují i jako distribuční místo a organizátoři pomoci pro své sousedy. Právě se Zlatou Maděřičovou organizoval generál Pavel i první rychlou pomoc ihned po úderu tornáda – nákup několika desítek plachet na zakrytí poničených domů.

Na místě mluvil také se starostou Moravské Nové Vsi, řadou dobrovolníků, terénních pracovníků organizace Adra nebo vojáků, kteří na místě ještě pár dní zůstávají.

Později navštívil i nedaleké Lužice, kde se setkal s rodinou, která přišla o střechu nad hlavou i vinohrad. Zajímal se hlavně o to, jak využívají pomoc dobrovolníků a zvládají čelit dlouhodobému stresu a vyčerpání.

„Je zřejmé, že si tu lidé obrovsky váží pomoci dobrovolníků. Pomáhají jim svou přítomností nejen zvládat materiální škody, ale slouží tu i jako obrovská psychická podpora,“

řekl generál Pavel.

Právě terénní pomoc psychologů, kteří mohou lidem pomoc zvládat stres, tady podle něj bude potřebná i dlouhodobě.

Během následujících měsíců čekají obyvatele postižených vesnic hlavně náročné opravy domů. Ty přitom komplikuje špatná dostupnost řemeslníků i skokové zdražení stavebního materiálu.

Generál Pavel proto ve středu přivezl do Moravské Nové Vsi i několik set metrů čtverečních polystyrenu, které pomohou zateplit několik poničených domů.


Odebírejte novinky

Přihlaste se k odběru novinek z iniciativy Spolu silnější a buďte mezi prvními, kdo bude vědět o našich plánovaných akcích. Pravidelně zasíláme shrnutí nejzajímavějších článků z médií a příspěvků na sociálních sítích. Stejně tak se můžete díky našim newsletterům připojit k dobročinným aktivitám.

#spolusilnejsi