Musíme mobilizovat dobrovolníky, vyzývá generál Pavel 

Česko čeká v boji s koronavirovou nákazou náročné období. Stát proto musí urychleně připravit podmínky pro efektivní využití dobrovolníků, zejména pro oblast sociální péče nebo podpory zdravotnického systému. Apeluje na to generál Petr Pavel, který celé léto s expertním týmem a více než 100 expertů analyzoval krizové řízení během první vlny epidemie a připravil doporučení pro další zvládání krizí.

23. 9. 2020, Praha

„První vlna epidemie nás něco naučila. Během léta jsme ji analyzovali a dnes i díky aktuálním číslům a očekáváním expertů dokážeme předvídat, v jaké situaci za pár týdnů budeme. Senioři, jako nejvíce ohrožená skupina, budou trávit mnohem více času doma, desítky tisíc lidí budou v domácí karanténě nebo domácí léčbě. Bude ještě větší tlak na bezpečnost pečovatelských domovů a léčeben. Bude potřeba výrazně posílit sociální služby, zajištění nákupů, donášku léků nebo jiné asistence. Na jaře jsme si to zažili.,“ říká generál Pavel.

Stát podle něj bude muset počítat i s dobrovolnickými kapacitami ve prospěch integrovaného záchranného systému a zdravotních služeb, zejména v nemocnicích a u odběrových míst.

generál Petr Pavel

„Apeluji proto na spoluobčany, kteří chtějí a mohou pomáhat, aby se už teď hlásili do svých krajských center. Jejich pomoc určitě bude využita. Zamyslete se nad lidmi ve vašem okolí, kteří budou potřebovat pomoc. Zvažte jak a přes jaké dobrovolnické programy se můžete zapojit. Musíme využít všechny kapacity, které ve společnosti máme. Zároveň apeluji na vládu, aby koordinaci dobrovolníků pro další měsíce brala jako jednu z priorit. Musíme se připravit,“ říká generál Pavel.

Sám je podle svých slov připraven zapojit se do koordinace systému, který je nyní z velké části pod ministerstvem vnitra. 

O doporučeních expertů nejen v oblasti mobilizace dobrovolníků bude generál Pavel jednat příští týden s premiérem Babišem.

Integrovaný bezpečnostní systém a státní tajemník pro bezpečnost

V expertním týmu iniciativy Spolu silnější se během léta spojili odborníci a nabídli své zkušenosti,  pozvali k jednomu stolu téměř 100 expertů na krizové řízení, zástupce krajů i obcí, bezpečnostních složek, zdravotníků, kultury, školství, neziskového sektoru a byznysu. 

Nyní také navrhují například vznik integrovaného bezpečnostního systému. „Všechny důležité instituce a systémové prvky už máme. To, co chybí, je jejich koordinace a jedna hlava, která by to řídila. Jen takový systém bude garantovat, že všichni budou vědět, co mají dělat a budou dostávat přesné informace,“ říká generál Pavel.

Protože premiér nyní na Úřadu vlády nemá dostatečné zázemí po řízení krizových situací, experti doporučují vytvořit odbornou pozici státního tajemníka pro bezpečnost a jmenovat ho do čela současného sekretariátu Bezpečnostní rady státu. Pro premiéra by byl pravou rukou pro koordinaci a expertním poradcem. V dobách klidu by měl na starost agendu Bezpečnostní rady státu a průběžnou přípravu krizového řízení. V krizi by pak byl pro vládu klíčovou osobou pro koordinaci systému. 

Na Úřadu vlády by takém v rámci stávajících kapacit mohlo vzniknout také technické pracoviště, situační centrum, které by shromažďovalo a vyhodnocovalo klíčové informace pro rozhodování vlády. 

Pravidlo práva první informace

Stát musí podle expertů také výrazně zlepšit komunikaci. Komunikovat jednotně, srozumitelně a všechna opatření důkladně zdůvodňovat. 

Doporučují proto zavést ‚Pravidlo práva první informace‘ – dokud o klíčovém nařízení nevědí samosprávy, města a složky, které jej mají vykonávat, nesmí jít informace na veřejnost. 

Celý text doporučení expertů najdete níže.

#spolusilnejsi