Jan Světlík: Na začátku epidemie jsme měli ambici zachránit svět

Rozhovor s Janem Světlíkem, významným moravskoslezským podnikatelem a mecenášem, který přijal pozvání k regionálnímu jednání expertů o dopadech koronavirové epidemie.

22. 7. 2020, Ostrava

Jak vaši firmu zasáhla krize během koronaviru?

Vnímali jsme dva momenty. První byl, že samozřejmě běžný svět, který byl závislý na průmyslové výrobě, nám klesal a odsouval zakázky. Ve druhé fázi jsme měli takovou ambici zachránit svět a vytvořit dostatečné množství medicinálních lahví na kyslík pro podporu dýchání. A když jsme za měsíc ztřicetinásobili produkci, tak si myslím, že se nám to podařilo.

Rozhovor s Janem Světlíkem

Co si myslíte, že za dobu jarní koronavirové krize bylo dobře zvládnuté?

Myslím si, že velmi dobře byl zvládnutý začátek, kdy se opravdu nevědělo co. Tam si myslím, že se všechny ty věci zvládly velmi dobře, a to si zaslouží uznání.

Kde si myslíte, že je největší prostor pro zlepšení při řešení krize?

Tady se v regionu nezvládlo OKD. Myslím si, že hlavním důvodem bylo, že se jedná o státní firmu, na kterou se nevztahovaly některé věci, které se vztahovaly na ostatní firmy. A to považuji za největší zklamání, že ani toto se tady nezvládlo.

Odebírejte novinky
 

Přihlaste se k odběru novinek z iniciativy Spolu silnější a buďte mezi prvními, kdo bude vědět o našich plánovaných akcích. Pravidelně zasíláme shrnutí nejzajímavějších článků z médií a příspěvků na sociálních sítích. Stejně tak se můžete díky našim newsletterům připojit k dobročinným aktivitám.

 

A samozřejmě osudné rozhodnutí krajské hygienické stanice považuji také za bezprecedentní rozhodnutí, protože udělat z minuty na minutu něco, co ovlivní celý region a udělá se to v době Colours of Ostrava, v den, kdy jsou tady všechny televizní štáby a média, aby zvaly do Moravskoslezského kraje, to považuji za zcela nepřiměřené a neprofesionální a byl to jen důsledek té špatně zvládnuté záležitosti kolem OKD.

Co myslíte, že bychom v této chvíli měli řešit jako první?

Myslím si, že hlavní téma Moravskoslezského kraje je paradoxně stále vzdělávání, protože je potřeba vzdělat lidi. Za vzdělanou pracovní silnou, za vzdělanými lidmi budou přicházet nejlepší investoři na světě a nové výzvy v rámci Green Deal a všech těchto věcí je obrovská šance pro Ostravu.

Jestliže Ostrava byla tím centrem průmyslu, tak samozřejmě jím opět může být, ale tentokrát to bude úplně jiný průmysl. Máme teď obrovskou šanci a je jen na nás, jestli ji využijeme.

Jan Světlík

Významným moravskoslezský podnikatel a mecenáš. Vlastník podniku Vítkovice Holding.

#spolusilnejsi