Návštěva Liberty: transformace na zelenější výrobu tak zvané Green Steel

Dnes často diskutujeme o Green Dealu, životním prostředí a uhlíkové neutralitě. Cíl dosáhnout uhlíkové neutrality je správný a nevyhnutelný. V Liberty mi vedení podniku představilo plán modernizace a transformace na zelenější výrobu tak zvané Green Steel, a myslím, že právě tohle je cesta.

Česko patří k nejprůmyslovějším ekonomikám EU. A právě proto se nás Green Deal tolik dotýká a musíme ho intenzivně řešit. Proč tedy okolo něj existuje tolik kontroverze? Asi proto, že se často díváme odděleně pouze na jeden aspekt a nedomýšlíme důsledky.

Když už železo potřebujeme téměř ve všech odvětvích, vyrobit ho doma má menší uhlíkovou stopu než ho dovézt nákladnou lodní dopravou přes půl světa z Číny. A to samé platí pro uhlí.

Je tedy důležité problematiku energetiky a těžkého průmyslu řešit komplexně. Nejen přes optiku životního prostředí, nejen přes optiku soběstačnosti, nejen přes optiku zaměstnanosti a také nejen přes optiku profitu. Všechno to jsou takové vrstvy, které si musíme položit jednu na druhou.

Budeme-li schopni o věcech přemýšlet takto komplexně a jednat o nich minimálně na úrovni EU, pak se můžeme dobrat nejen nezbytné uhlíkové neutrality, ale také příznivé budoucnosti pro naši ekonomiku a celou společnost.

Odebírejte novinky

Přihlaste se k odběru novinek z iniciativy Spolu silnější a buďte mezi prvními, kdo bude vědět o našich plánovaných akcích. Pravidelně zasíláme shrnutí nejzajímavějších článků z médií a příspěvků na sociálních sítích. Stejně tak se můžete díky našim newsletterům připojit k dobročinným aktivitám.

#spolusilnejsi