Systém protikrizové ochrany. Generál Pavel představil desatero proti chaosu

Generál Pavel dal dohromady 10 klíčových oblastí, na které se podle něj musí politici zaměřit, abychom se lépe připravili na krize. V uplynulém roce mluvil s desítkami expertů, politiků, odborníků na krizové řízení a ptal se i veřejnosti. Teď chce, aby se zlepšení systému reakce na krize dostalo i do programového prohlášení příští vlády.

Koronavirová krize podle generála Pavla jasně ukázala, jak málo jsme připraveni.

„Připadá mi téměř trestuhodné, že v této zemi zatím nebyla na úrovni institucí a vlády žádná skutečná snaha se z toho poučit. Boj s poslední krizí provázel chaos, nesrozumitelnost, zbytečné utrácení, soudní spory o platnost opatření. Nakonec jsme to až doteď nějak zvládli, ale za cenu velikých ztrát, obrovských nákladů a jen díky mimořádnému nasazení lidí,“ řekl generál Pavel.

Desatero, kterému říká Systém protikrizové ochrany, vychází z analýzy a vyhodnocení průběhu poslední krize a nabízí změny, které posílí systém na úkor chaosu a improvizace. A to v každé krizi, nejen pandemické. 

Obsahuje doporučení, co zlepšit v oblasti mapování hrozeb, scénářů, jak na krize reagovat, jak zlepšit koordinaci mezi úřady, komunikaci nebo třeba plánování zásob. 


Teď chce o těchto 10 bodech mluvit s politiky a zasadit se o to, aby nutnost revize krizového řízení vzali vážně. 

„Předvolební kampaň ještě více rozhádá společnost a zhorší společenskou krizi v Česku. Pokud se do toho na podzim přidá i další vlna koronavirová krize, máme problém. Politici napříč stranami by se proto mohli shodnout alespoň na jedné věci – do svých volebních programů zapracují Systém protikrizové ochrany – plán na lepší zvládání krizí vytvořeného experty, a zaváží se, že se při řízení krizí budou maximálně spoléhat na odborníky,“ řekl generál Pavel.

Petr Pavel

Armádní generál ve výslužbě, bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a předseda vojenského výboru NATO. Dnes se věnuje přednáškám a besedám s občany a s cílem dále pomáhat posilovat českou společnost, aby byla soudržná a nerozdělovali ji vnitřní konflikty, založil spolek Pro bezpečnou budoucnost.

#spolusilnejsi