Zbraně v konfliktu

Jaké zbraně používá jedna a druhá strana konfliktu a proč?

Jaký je dosavadní přínos dronů?

V souvislosti s válkou na Ukrajině se bavíme o použití bezpilotních prostředků, které nesou výzbroj, v tomto případě turecké, které mohou nést řízené nebo neřízené střely a jsou mimořádně efektivní v boji s obrněnou technikou. Jejich výhodou je, že jsou poměrně snadno použitelné, ty menší mohou startovat z ruky, pro ty větší stačí poměrně malá plocha nebo rampa. Konkrétní příklad z ukrajinského bojiště ukazuje, že mohou být opravdu velice efektivní, protože podle údajů, které jsou k dispozici, mají už na kontě několik desítek zničených ruských obrněných vozidel. Samotný fakt, že se Rusko proti jejich zavedení do ukrajinské armády velice ostře ohradilo už před několika měsíci svědčí o tom, že jsou zbraní, která ruské armádě nahání strach, protože se proti ní jen velice těžko brání.

Staré houfnice DANA mají dostřel do 20 km. Proč je v této válce tak těžké dostat ukrajinské samohybné houfnice (nebo GRAD) do palebné pozice a trefit 60 km dlouhou kolonu?

Nesouvisí to ani tak s dostřelem dělostřelectva nebo řízených střel, jako spíše s tím, že koridor, kterým ruská kolona postupuje směrem ke Kyjevu, je poměrně široký a celý už je pod kontrolou ruských ozbrojených sil. Znamená to, že dostat se k němu na palebnou vzdálenost, je pro ukrajinskou armádu nemožné. Vzhledem k tomu, že ve vzduchu už nemá takovou převahu, bezpilotní prostředky by nad takto zabezpečeným koridorem byly velmi zranitelné. Kolonu proto nemají čím napadnout.

Není bombardování sídliště raketometem válečným zločinem?

Samozřejmě že je, protože útok na civilní cíl, který není ničím vyprovokován a má za následek civilní oběti, je válečným zločinem. Když už se válka vede, tak se vede mezi vojáky. Je to řešeno válečným právem. A válečné právo jasně říká, že civilní oběti nejsou legitimním cílem. Pokud k nim dochází záměrně, pak je to válečný zločin.

Petr Pavel

Armádní generál ve výslužbě, bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a předseda vojenského výboru NATO. Dnes se věnuje přednáškám a besedám s občany a s cílem dále pomáhat posilovat českou společnost, aby byla soudržná a nerozdělovali ji vnitřní konflikty, založil spolek Pro bezpečnou budoucnost.

#spolusilnejsi